dijous, 21 de maig del 2009

TRILOGIA TUDOR

Està decidit, les properes setmanes dedicaré el Temps d'Òpera a la trilogia Tudor de Gaetano Donizetti. Tres peces, al meu entendre, boníssimes del gran compositor de Bèrgam. Aquestes són: Anna Bolena (1830), Maria Stuarda (1835) i Roberto Devereux (1837).

Quan escullo l'òpera a resumir al programa inicio una molt grata rutina que comença, és clar, escoltant les gravacions de les que disposo, de tal manera que començo a decidir-me per quins seran els intèrprets destacats. En aquest cas, hi ha una cantant que tindrà un especial protagonisme: Edita Gruberova. M'he escoltat, i reescoltat, les seves gravacions Tudor i, francament, són impecables! Si en teniu cap dubte, mireu i, sobretot, escolteu:



En aquest cas és una gravació de l'any 2000 a Munic; n'hi ha de millors, com la de 1997, dirigida per Friederich Haider.

Pel que fa a les veus masculines, destacaré el tenor Josep Carreras, sobretot per la seva interpretació al costat de Montserrat Caballé en la representació del Roberto Devereux de l'any 1977. Mireu quin goig de veu (llàstima de la qualitat de l'àudio):



Ara bé, no seran els únics que tindran protagonisme, doncs, segur, també escoltarem a Dolores Ziegler (Giovanna Seymour - Anna Bolena) o Stefano Palatchi (Enric VIII - Anna Bolena); Natalie Dessay també serà destacada per la seva interpretació de Maria Stuarda. I molts d'altres, segur. Encara està per decidir el repartiment, tot i que per veus no serà! Compto amb Sutherland, Pavarotti, Flórez, Baltsa, Tourengou... i una llarga llista.

Ah! Com sempre, ja ho sabeu, s'accepten propostes!!

En tot cas, a mesura que vagi apropant-se la data d'emissió, com no, us en faré un petit resum.

PS: I avui cap a Terrassa a escoltar l'Orquestra Nacional de la BBC de Gal·les (encara em queden entrades dobles, només heu de demanar-les! És a les 21h al Centre Cultural de Caixa Terrassa).
PS(2): heu vist que el programa s'anuncia a la revista Ópera Actual? Els hi estic molt agraït!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada