dimecres, 3 de novembre del 2010

LA NÚVIA VENUDA, B. SMETANA

Es considera que La núvia venuda (Prodaná nevěsta) ha fet una contribució important cap al desenvolupament de la música txeca. Va ser composta durant el període 1863-66, i estrenada al Teatre provisional de Praga, el 30 de maig de 1866.

L’acció està situada a un poble, i amb personatges reals, i explica la història de com, després d'una sorprenent revelació tardana, el veritable amor preval sobre els esforços combinats de pares ambiciosos i un agent matrimonial intrigant. L'òpera no va ser un èxit immediat, i va ser revisat i ampliat en els següents quatre anys. En la seva versió final, es va estrenar el 1870, va guanyar popularitat ràpidament i es va convertir en un èxit mundial.

L'òpera nacional txeca fins a aquest moment havia estat representada únicament per un nombre d'òperes menors. Smetana volia crear un gènere operístic veritablement txec. El tractament musical de Smetana fa un ús considerable de les tradicionals formes de dansa bohèmia, com ara la polka i la “furiant”, tot i que evita en gran mesura citar directament les cançons populars.

Després d'una actuació al Teatre de Música de Viena i l'Exposició de 1892, l'òpera va obtenir reconeixement internacional. Es va representar a Chicago el 1893, a Londres el 1895 i va arribar a Nova York el 1909, convertint-se en la primera, i durant molts anys única òpera txeca del repertori operístic. Moltes d'aquestes primeres representacions internacionals van ser en alemany, sota el títol Die Braut verkauften, i la versió alemanya segueix sent tocada i gravada. L'any 1932, Max Ophüls va fer una pel·lícula alemanya de l'òpera. De fet, avui nosaltres ens centrarem en una gravació de l’any 1963, dirigida per Rudolf Kempe, i en alemany.

Com sempre, els Moments d'Òpera els podreu seguir aquest migdia a través del 90.1FM, online o descarregant-los del podcast del programa. Ah! I recordeu que podeu seguir la pàgina del programa a facebook (www.facebook.com/momentsopera). Dir-vos que ens hem decidit per La núvia venuda de Smetana gràcies a una petició d'una seguidora del programa a través de facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada