dimarts, 18 de gener del 2011

BAYREUTH A BARCELONA

Ahir al migdia es va confirmar que el Festival Wagner de Bayreuth serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la celebració, al Gran Teatre del Liceu, del bicentenari del naixement de Richard Wagner.

Però, què és el Festival Wagner de Bayreuth?

Bayreuth fou la ciutat escollida per Richard Wagner com a seu dels festivals dedicats a la seva obra i hi féu construir un teatre –de fusta i maó, graderia de tipus grec, acústica perfecta i amb l’orquestra en un fossat sota l’escenari– adaptat a les seves teories sobre el drama musical. La construcció del Bayreuther Festspielhaus es va iniciar l’any 1874, gràcies a les aportacions privades i del rei Lluís II de Baviera i l’any 1876 s’inaugura el Festival, dedicat íntegrament a l’obra de Wagner. Per això Bayreuth esdevingué la ciutat mítica del wagnerisme. Des d’aleshores fins als nostres dies s’han mantingut els seus festivals d’estiu, per on han passat les grans figures del cant, de la direcció d’orquestra i de la direcció d’escena de tot el món, i és reconegut internacionalment per la seva extraordinària qualitat musical i per la capacitat innovadora dels seus muntatges.

L’any 1951 per donar a conèixer novament el Festival que havia quedat molt reduït després dels estralls de la II Guerra Mundial i recuperar el públic, els néts de Wagner reemprenen -amb un esperit renovador de les posades en escena- un nou camí per tal de rellançar el Festival.

Aquell mateix any, l’Ajuntament de Barcelona, invitava als néts de Wagner a presentar, a la tardor, la seva exposició “Wagner en el mundo” que s’inaugura el novembre de 1951 al Saló del Tinell i que va ser tot un èxit ciutadà. Coincidint amb aquesta exposició es va celebrar el 50è aniversari de la creació de l’Associació Wagneriana; un homenatge al destacat wagnerià Joaquin Pena i al tenor Francesc Viñas, un cicle de conferències, la instal·lació al Liceu d’una placa commemorativa i un concert de l’Orquestra Municipal de Barcelona dirigida per Eduard Toldrà i Antoni Ribera al Palau de la Música.

Tot això es veuria reforçat per la creació del Patronat pro festivals Wagner que s’encarregaria de muntar el Festival Wagner al Liceu, el 1955, esdeveniment que commocionaria la ciutat.

El Festival Wagner fou un veritable aparador de Wagner a Barcelona amb actes i activitats de tota mena relacionades amb el compositor que culminaria amb les representacions al Liceu de les posades en escena de Wieland Wagner de Parsifal, Tristan und Isolde i Die Walküre amb l’Orquestra Simfònica de Bamberg i el Cor del Festival de Bayreuth, dirigides per Joseph Keilberth i Eugen Jochum.

El setembre de 2012 el Liceu tornarà a acollir l’orquestra, el cor i els solistes de Bayreuth amb tres drames de Wagner en versió de concert: Der fliegende Holländer (L’holandès errant), basat en una llegenda divulgada per Heine, un mariner holandès està condemnat a vagar eternament amb el seu vaixell fins que trobi una dona capaç de professar-li una fidelitat absoluta i d’abandonar el seu món –família, estatus, afectes– per seguir-lo; Lohengrin, basat en poemes medievals del cicle artúric, que explica el fracàs de la gesta del cavaller Lohengrin, de l’ordre del Sant Graal; i Tristan und Isolde, que narra els tràgics amors dels protagonistes, que Wagner en féu l’expressió més poderosa de la passió amorosa que s’aferma, incontenible, a despit de la pròpia voluntat, de les normes morals i de les lleis divines, i que només troba en la mort el seu acompliment.

El Festival de Bayreuth al Liceu serà l’esdeveniment que donarà el tret de sortida al bicentenari del naixement de Richard Wagner (1813-1883) que se celebrarà l’any 2013.


Les dates:

Der fliegende Holländer (L’holandès errant)
1 i 4 de setembre de 2012
Director musical Sebastian Weigle

Lohengrin
2 i 5 de setembre de 2012

Director musical Sebastian Weigle

Tristan und Isolde
6 de setembre de 2012
Director musical Peter Schneider


Localitats i abonamets:

El Liceu ofereix diverses opcions per adquirir les localitats.

1. Abonament dels 3 espectacles amb un descompte del 15%
L’import de l’abonament, segons la zona, oscil·la entre 129€ i 637€

2. Abonament de 2 espectacles amb un descompte del 10%
L’import de l’abonament, segons la zona, oscil·la entre 92€ i 450€

3.- Localitats soltes, de 25€ a 250€, segons la zona.


La petició d’abonaments del Festival Bayreuth al Liceu 2012, seguirà el calendari següent:

1. Els abonats del Liceu podran sol·licitar l’abonament del 30 de maig al 15 de juliol de 2011; el públic actualment no abonat a partir del 19 de setembre de 2011.

2. Les localitats soltes per a cadascun del espectacles es posaran a la venda a partir del 19 de setembre de 2011.

Es posen a la venda 11.400 localitats. Els abonaments són limitats i representen el 10,5% de l’aforament total (1.200 localitats) i les localitats soltes seran el 89,5% de l’aforament (10.240 localitats).


Font: Departament de premsa del GTL.

2 comentaris:

  1. Primer de tot, Albert, gràcies per la ràpida informació. Hi han coses que no m'acaben de quadrar i altres que no trobo encertades:
    De les primeres: si la localitat solta més barata és a partir de 25 €...com és que un abonament (el més barat) que consta de tres espectacles, té un preu mínim de 129?

    I el que no trobo bé es que, per a les localitats soltes, hi hagi la mateixa data de sortida a la venta per als abonats que per als que no ho son. Els abonats haurien de tenir encara que fos una mínima preferencia, ni que fos un día o dos abans. Així ha estat sempre la política del Liceu, i així incentiva a la gent a abonarse. Em sembla que no estant els temps per fer polítiques en contra d'això, jo diría.

    ResponElimina
  2. De res. Si disposo d'informació, la comparteixo.

    No ho he pogut contrastar, però el tema de les localitats soltes potser respon a la possibilitat que amb els abonaments no es contemplin les butaques més econòmiques, per això aquesta diferència.

    Suposo que els calendaris els han ajustat així pensant que poden atraure a molt de públic no habitual al teatre.

    Repeteixo: no he tingut temps per preguntar-ho. Intentaré fer-ho.

    Gràcies,

    Albert

    ResponElimina