dimecres, 12 de gener del 2011

I LOMBARDI ALLA PRIMA CROCIATA (G VERDI)

La d'aquesta setmana és una òpera poc coneguda de Giuseppe Verdi; de fet l'hem escollit a petició d'un lector del blog que així ens ho ha sol·licitat (podeu fer les vostres peticions enviant un correu-e a: albert@momentsopera.com). Es tracta de I Lombardi alla prima Crociata, un títol estrenat al Teatro alla Scala de Milà, l'11 de febrer de 1843.

Amb I Lombardi (que és com es coneix popularment l'òpera), Verdi i el seu llibretista, Temistocle Solera, volien repetir l’èxit aconseguit amb Nabucco, situant als llombards a l’expedició de la primera Croada (als volts de l’any 1099) a Terra Santa, on en una situació de dificultat, lamentaran la “pàtria perduda” (de fet el cor de llombards imita al famós cor de Nabucco).

L’enrevessada història es conecta amb una venjança familiar i amb una conversió al cristianisme, tot plegat per donar un to semireligiós a una òpera que, estrenada al mes de febrer, era molt possible que es repetís poc després durant la Quaresma, època en la qual, tal i com ja va passar l’any anterior amb Nabucco, l’església només tolerava òperes de contingut, més o menys, religiós.

Tot i ser una obra poc coneguda, conté moments realment impactants, de gran bellesa musical que, segur, us agradarà conèixer. Com sempre, podeu escoltar els Moments d'Òpera a través del 90.1FM o, posteriorment, al podcast del programa. Us espero aquest migdia!

Recorda que també pots seguir-nos al facebook!

2 comentaris:

  1. Grans moments d'òpera els que ens has ofert amb aquests I Lombardi. El Carreras, genial, posa la pell de gallina escoltar les aclamacions del públic. Mai m'ha agradat que aquestes òperes primerenques de Verdi se les menystingui com es fa, hi ha moments extraordinaris i dignes del millor Verdi.
    Gràcies per la feina.

    ResponElimina
  2. Gràcies per proposar-me el títol, i gràcies per escoltar-te el programa. Estic molt content que t'hagi agradat! Les properes setmanes ens centrarem en les reines Tudor, repertori que -crec- també t'agrada.

    Ho anem comentant.

    Una abraçada,

    Albert

    ResponElimina