divendres, 25 de febrer del 2011

LA PASSIÓ, LA IL·LUSIÓ D'UN POBLE

Cartell de la temporada, obra de Jordi Isern.
En aquest blog estem acostumats a parlar de grans produccions, de projectes ambiciosos que signifquen un pressupost a l'abast de pocs teatres, d'intèrprets de reconegut presitigi internacional, etc. Avui vull parlar-vos d'un projecte que es manté viu des de mitjans del segle XVI, i que encara avui és el motor de la l·lusió de tot un poble: La Passió (d'Olesa de Montserrat, per descomptat), però que si viu encara és gràcies a la implicació -desinteressada- d'un miler de persones.

Hi ha a qui l'arbre no els deixa veure el bosc, i interpreten que aquestes representacions de l'obra sacra són només el reflex d'una creença religiosa, i si bé és cert que el contingut és religiós, és absurd no saber-hi veure un capital que ni el teatre més ric del món podria adquirir: la complicitat i la il·lusió d'una llarga tradició que ja forma part del nostre ADN. A banda que, a dia d'avui, si una cosa promou La Passió és la implicació, la col·laboració i la trobada de manera totalment desinteressada; amb independència d'allò en què cadascú creu.

No us diré que més de mil persones s'impliquen a cada representació, ni que és un espectacle en majúscules que bé podria competir amb obres de teatre "professional", ni tan sols que la posada en escena és de les més belles i imponents que mai podreu veure. Només us recomano que deixeu de banda els prejudicis, deixeu la mandra a casa i acosteu-vos a gaudir de l'esforç col·lectiu que significa La Passió.

Per cert, just fa una setmana vam estrenar un nou espai web, on podreu conèixer molt millor què és això de La Passió, us convido a passejar-vos-hi, segur que us agradarà conèixer Qui som?


Què és La Passió?

"Olesa no n’és una excepció, més aviat tot el contrari. Olesa, a través de la seva Passió, és el marc des d’on es contempla una bella tradició que ha anat passant de pares a fills i que està documentada des de l’any 1538. En aquelles llunyanes dates, els olesans van tenir la iniciativa de representar la vida, mort i resurrecció de Crist pels carrers del poble. Aquelles primeres representacions, de les quals només es disposa de referències en documents escrits, es van efectuar com una cerimònia religiosa per commemorar la mort de Jesús per Setmana Santa. Amb el pas del temps, la iniciativa va esdevenir tradició, i la tradició en un dels espectacles més importants, patrimoni del nostre país. La Passió d’Olesa és l’única de les passions que ha estat guardonada amb la Creu de St. Jordi de la Generalitat de Catalunya, de l’any 2002."



Per cert, jo també en formo part, faig d'Àngel -al segon acte-. Així que ja ho sabeu, consulteu el web de La Passió i reserveu-vos entrades, us sorprendrà, us agradarà i, sobretot, us emocionarà!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada