dimecres, 23 de febrer del 2011

LES CONTES D'HOFFMANN (J OFFENBACH)

Jacques Offenbach
Aprofitant que aquesta mateixa nit l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell estrenaran una nova producció operística, avui dedicarem la versió radiofònica dels Moments d'Òpera a aquest títol, Les contes d'Hoffmann.


Les contes d'Hoffmann és una òpera amb música de Jacques Offenbach i llibret en francès de Jules Barbier, basada en tres contes d'Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. És una obra en tres actes més un pròleg i un epíleg. Es va estrenar en l'Opéra-Comique de París, el 10 de febrer de 1881.

El text d’aquesta òpera està basat en una obra que el propi Barbier i Michel Carré, els llibretistes, que havien escrit sobre contes del poeta alemany Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. En l’òpera, el mateix Hoffman és un personatge que apareix en el libreto, com ell mateix feia en moltes de les seves històries. Els contes en què es basa l'òpera són Der Sandmann, Rath Krespel, i Des verlorene Spiegelbild.

Offenbach va morir abans d'acabar-la, i Ernest Giraud (1837-1892) va acabar l’orquestració i també va musicar els recitatius, de manera semblant al què va fer amb l’òpera Carmen de Georges Bizet.


Idealment, els tres personatges femenins principals (Olympia, Giulietta i Antonia), que no són res més que diferents encarnacions dels amors d'Hoffmann, haurien de ser interpretades per la mateixa cantant, la qual cosa no sempre ha ocorregut -de fet el més habitual és que no sigui així-. Tenint en compte els mateixos supòsits dramàtics, els quatre papers de malvat (Lindorf, Coppelius, Miracle i Dapertutto) haurien de interpretats pel mateix baríton, ja que els quatre són encarnacions diferents del mateix geni del mal que en cada ocasió frustren els plans d'Hoffmann. Alguns altres papers també poden ser doblats.

Aquesta òpera que, en definitiva, és una bona excusa per escoltar tres contes, és la que aquest migdia als Moments d'Òpera. Com sempre, podràs escoltar el programa a través del 90.1FM o, un cop emès, descarregant-lo del podcast.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada