dimecres, 22 de juny del 2011

LA SONNAMBULA (V BELLINI)

Bartoli, una poc ortodoxa Sonnambula
Aquest migdia posarem punt i final a la temporada 2010 - 2011 dels Moments d'Òpera, i ho farem amb una òpera que està dividida en dos actes, és semi-seriosa, la música és de Vincenzo Bellini i el libretto de Felice Romani, que alhora està basat en l’argument d’Eugène Scribe, per a un ballet-pantomima de Jean-Pierre Aumer, titulat La sonnambule ou l’Arrivé d’un noveau seigneur (1827). L’òpera va estrenar-se al Teatre Carcano de Milà el 6 de març de 1831. L’any 1836 va poder veure’s al teatre de la Sta. Creu de Barcelona.

Situada en un àmbient idíl·lic, en una Suïssa idealitzada, sense conflictes socials, amb uns camperols de postal. El text de Scribe va ser acceptat per Romani a qui li agradaven aquests ambients rurals (com el de L’elisir d’amore).

És una òpera semi-seriosa, un gènere amb serrells tràgics, però amb un final feliç assegurat, que ha d’incloure algun personatge bufo. Donada la poca capacitat de Bellini per la comicitat, al màxim que arriba el personatge de Rodolfo és a ser una mica fantasiós. Estava previst, inicialment, que es descobrís que Amina era filla del comte, cosa que hauria justificat el casori amb el ric Elvino, però al final va desestimar-se aquesta simple solució dramàtica.

Queden restes d’aquesta idea inicial a les frases del comte quan admira a Amina en la seva arribada. La trama té una mínima coherència, de fet Amina aconsegueix convèncer a tots passant adormida, perillosament, per una passarel·la.

La Sonnambula va salvar-se de la desaparició per haver-se convertit en un vehicle ideal per a les soprano lleugeres de coloratura del tipus que va posar-se de moda cap a l’any 1890, i que van persistir fins a la II Guerra Mundial. El renaixement belcantista ha donat nova vida a aquesta òpera i avui dia es tracta de manera més responsable.

Si no coneixeu La Sonnambula aquest migdia la podreu conèixer als Moments d'Òpera, però si ja la coneixeu podreu tornar a gaudir-la. Com sempre, trobareu el resum argumental i musical al nostre podcast.

Per cert, recordeu que els Moments d'Òpera radiofònics tornen el proper 25 de juliol, cada mitjanit, de dilluns a dijous, a COM Ràdio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada